|
|||||
Zdrowa dieta
Co należy jeść, aby utrzymać się w formie GDY ĆWICZYSZ REGULARNIE, musisz zwracać uwagę na to, czy twoje posiłki i napoje są wystarczająco odżywcze. Pamiętaj, że regularny trening wzmocni cię, lecz tylko od ciebie zależy, czy twoja waga będzie prawidłowa. Głównym zadaniem zdrowej diety jest zmniejszenie ilości spożywanego tłuszczu i cukru. Oznacza to rezygnację z potraw smażonych, śmietany, masła, ciemnego mięsa, czekolady i ciast, herbatników, słodzonych soków, gazowanych napojów i cukierków. Możesz za to zwiększyć ilość spożywanych pokarmów zawierających dużo węglowodanów i błonnika, a mało tłuszczów: kurczaków, ryb, mleka, świeżych owoców i warzyw, fasoli, ryżu, pełnoziarnistego pieczywa i makaronów. Obniż także spożycie alkoholu. ![]() ZDROWE MINERAŁY Banany nie zawierają tłuszczu, mają za to dużo związków mineralnych i węglowodanów ![]() DUŻO WITAMIN Marchew ma dużo witaminy A niezbędnej dla skóry. Możesz ją jeść na surowo lub utrzeć z jabłkiem na tarce. ![]() MAŁO TŁUSZCZU Ryby powinny zastąpić ciemne mięso. ![]() ![]() PROTEINY (białko) Mleko i sery zawierają dużo witamin mineralnych oraz protein i mimo dużej zawartości tłuszczu są niezbędne w twojej diecie. ![]() DUŻA ILOŚĆ BŁONNIKA Fasola zawiera dużo błonnika, niezbędnego w zdrowej diecie, a także przyspiesza pracę układu pokarmowego. Białko - jest podstawowym materiałem, z którego ustrój ludzki buduje swoje komórki. Stanowi ono skomplikowany związek chemiczny, składający się z prostszych elementów, zwanych aminokwasami. Dotychczas nauka wyodrębniła ponad 20 aminokwasów, w których skład wchodzą takie pierwiastki jak: węgiel, wodór, azot, tlen, siarka, fosfor, wapń, żelazko, miedź, jod, cynk, magnez itp.
WĘGLOWODANY(CUKRY) - podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają mięśniom energię. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Witaminy rozpuszczalne w wodzie: C, P, grupa witamin B (B1, B2, B6, B12, B15, PP, H). Witamina A - występuje w takich produktach jak wątroba, żółtka jaj, mleko i produkty mleczne oraz w tranie. Organizm może wchłonąć witaminę A i karoteny jedynie w obecności tłuszczów. Niedobory witaminy A objawiają się zmianami skórnymi, zahamowaniem wzrostu, zmniejszoną odpornością na zakażenie, niezdolnością widzenia o zmroku. Witamina D - reguluje w ustroju gospodarkę wapniowo-fosforową. Odgrywa szczególną rolę w procesach kostnienia i rozwoju dzieci. Zabezpiecza przed kruchością kości. Witaminę D organizm ludzki pobiera nie tylko z pożywienia. Może ona bowiem także powstawać pod wpływem naświetlenia skóry promieniami ultrafioletowymi (słońce, lampa kwarcowa). Witamina E - Niedobory jej wywołują zmiany w układzie mięśniowym. Niedobory te jednak powstają rzadko, bo witamina E wchodzi w skład wielu produktów spożywczych. Najbogatszymi jej źródłami są: kiełki pszenicy, nasiona, warzywa liściaste. Występują także w wołowinie, oliwie, wątrobie, jajach, szprotach, mleku, maśle i orzeszkach ziemnych. Witamina K - jest czynnikiem regulującym krzepliwość krwi - stąd nazywa się ją często witaminą przeciwkrwotoczną. Niedobory tej witaminy rzadko występują, gdyż jest ona rozpowszechniona w produktach roślinnych, a zwł. W liściastych zielonych. Witamina K może być ponadto syntetyzowana przez bakterie w przewodzie pokarmowym człowieka. Witamina C - musi być systematycznie dostarczana w codziennym pożywieniu. Organizm nie potrafi jej magazynować. Witamina ta odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. Witamina C występuje niemal wyłącznie w produktach roślinnych. Najbogatszymi jej źródłami są: czarne porzeczki, owoce jagodowe, owoce papryki, koper, zielone listki pietruszki, jarmuż, brokuły, brukselka, owoce cytrusowe. Występuje ona także w kapuście, pomidorach, szpinaku, szczypiorku i wielu innych warzywach i owocach oraz w ziemniakach.
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C wynosi:
Witaminy grupy B - występowanie ich powinno być zapewnione w codziennym pożywieniu, gdyż organizm ludzki nie umie ich magazynować. Witamina B1 - zwana także tiaminą wchodzi w skład enzymów i reguluje przemianę węglowodanów, jest potrzebna do prawidłowej gospodarki wodnej. Wsytępuje w wątrobie, groszku zielonym, drożdżach, chlebie razowym, jajach, ziemniakach, mięsie, rybach, warzywach i owocach. Witamina B2 (ryboflawina) - Występuje w wielu produktach spożywczych. Najbogatszym jej źródłem jest wątroba, mleko i warzywa. W organizmie witamina ta odgrywa poważną rolę, uczestnicząc w procesach oddychania tkankowego. Niedobory jej powodują upośledzenie wzroku, pękanie kącików ust, języka, zahamowanie wzrostu. Witamina B6 (pirydoksyna) - występuje w licznych produktach spożywczych. Jej funkcja w organizmie ludzkim jest związana głównie z przemianą białkową, a niedobory mogą objawiać się zapaleniem skóry twarzy, spojówek, warg i języka. Witamina B12 - znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najobficiej występuje w wątrobie i nerkach, zwłaszcza wołowych. Zawierają ją także mięso, jaja, sery fermentowane. Jej rola w organizmie polega głównie na zapobieganiu powstawaniu niedokrwistości, ponadto bierze ona udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Witamina PP (kwas nikotynowy) - bierze udział w przemianie węglowodanów. Występuje w tych samych produktach, które zawierają witaminy B1 i B2 - najbogatszym jej źródłem są drożdże. Tłuszcze - są ważnym składnikiem pożywienia człowieka, stanowią obok węglowodanów podstawowe źródło energii. Utrzymują odpowiednią temperaturę ciała. 1 g tłuszczu spożytego dostarcza około 9 kalorii. Do tłuszczów spożywczych należą: słonina, smalec, masło, margaryna, łój oraz oleje roślinne. Zawartość tłuszczu w 100 g niektórych produktów:
W celu lepszego przyswajania witamin przez organizm należy dostarczyć odpowiednią ilośc minerałów-wapno, magnez, fosfor, żelazo, potas, jod, sód, miedź, mangan. Pożywienie dostarcza energii. Procesy chemiczne przebiegające w ustroju nazywamy przemianą materii. Spożyty pokarm jest stopniowo rozkładany na proste związki, część z nich zostaje wykorzystana do budowy nowych i odbudowy zużytych komórek oraz do tworzenia hormonów i enzymów. Pozostała część składników odżywczych łącząc się z tlenem ulega spaleniu. Podczas procesu spalania wytwarza się energia. Wartość energetyczną pokarmów oznacza się za pomocą jednostek zwanych kaloriami (kcal.). 1 g tłuszczu zawiera średni 9 kcal., podczas gdy ta sama ilość białek czy węglowodanów wytwarza 4 kilokalorie. Ilość energii porzebnej do utrzymania przy życiu organizmu znajdującego się w pełnym spoczynku w temperaturze pokojowej wynosi średnio 1 kcal. Na 1 kg wagi ciała na 1 godzinę. Liczba potrzebnych kalorii zależy od płci, zawodu, wagi i wieku. Przyjmuje się, że kobiety potrzebują od 2000 do 2500 kalorii dziennie a mężczyźni od 2700 do 3500 kalorii. Osoby starsze potrzebują około 500 kalorii mniej. Poniższe wykresy ukazują właściwy stosunek wagi do wzrostu niezależnie od budowy ciała. Tabele właściwej wagi![]() ![]() Aby osiągnąć większą masę można się zaopatrzyć w taki przykładowy sprzęt: ![]() Białko TREC 3D 1.5 kg, cena 79 zł, WWW.allegro.pl Wartość odżywcza w 100 g:
z porad Arnolda: (Arnold Schwarzenegger radzi część 2 i 3/4) "Organizm potrafi efektywnie zużytkować (przyswoić) 30-50g proteiny(białka)jednorazowo. Aby więc dostarczyć organizmowi większej ilości białka należy jeść 6 mniejszych posiłków dziennie zamiast 3 dużych. Mniejsze ilości pożywienia są łatwiej przenoszone przez system trawienny i nie obciążają żołądka. Prawidłowo ustawiona dieta ukierunkowana na szybkie uzyskanie wagi powinna zawierać ponad 300g białka dziennie(rozłożonych na 6 posiłków). Należy zachować między posiłkami 2,5 godziny przerwy." "Tracenie czy przybieranie na wadze następuje stopniowo; próbując zrobić to z dnia na dzień, można sobie zaszkodzić" |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
liczydło : 1 wizyt od 1.7.2014 osób online : 1 | © 2006
romast Wszelkie prawa zastrzeżone |